147
Bułeczki z fasolą i makiem
lubelskie | Ostrów Lubelski

Składniki na ciasto drożdżowe:


  • 2 ½ – 3 szkl. mąki
  • 3 jaja
  • ½ margaryny
  • 1 lub 1 ½ szkl. mleka
  • 5 dag drożdży
  • cukier waniliowy
  • ¾ szkl. cukru

Składniki na farsz:


  • 1 szkl. fasoli (Piękny Jaś) – ugotowanej i zmielonej
  • ½ szkl. maku zmielonego
  • cukier puder i zapach migdałowy do smaku

 

Wykonanie:

Zrobić rozczyn z drożdży, mleka, cukru. Do przesianej mąki dodać rozczyn, cukier i wymieszać. Dodać jaja i wyrobić ciasto na końcu dodać rozpuszczoną, schłodzoną margarynę i odrobinę soli. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie formować małe bułeczki i nadziewać przygotowanym wcześniej farszem. Piec przez ok 40 minut w 180 stopniach – aż się zarumienią.


Powiązanie dania z regionem:


Przedstawione danie jest tradycyjną potrawą gminy Ostrów Lubelski. Przekazywane jest  z pokolenia na pokolenie. W dawnych czasach kiedy nie było pod dostatkiem mięsa, zastępowano je białkiem roślinnym – była to fasola, którą przyrządzało się na różne sposoby. Ugotowaną fasolę, lekko posoloną z kawałeczkiem chleba i kawą zbożową mieszkańcy brali ze sobą w pole, do wypasu bydła. Była to ich racja żywieniowa na cały dzień. W okresie świąt piekło się bułeczki z makiem i fasolą - był to rarytas.