10045
Pierogi na słodko
lubelskie | wojciechów

Pierogi na słodko z kaszą gryczaną, serem i miętą


Składniki na ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • 10 dag margaryny
  • 1 szkl. mleka
  • 1 żółtko

Składniki na farsz:

  • 1/2 kg sera białego
  • 1 szkl. kaszy gryczanej ugotowanej
  • 2 żółtka
  • cukier do smaku
  • garść posiekanej mięty

Przygotowanie:

Margarynę rozpuszczamy w mleku, studzimy. Letnią dodajemy do mąki z żółtkiem i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy je na 10 min. W tym czasie przygotowujemy farsz. Kaszę gryczaną łączymy z pokruszonym serem, żółtkami, miętą i cukrem. Wyrabiamy. Po upływie czasu ponownie zagniatamy ciasto, następnie rozwałkowujemy je i wykrawamy krążki. Nadziewamy je farszem, sklejamy i wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Po wypłynięciu gotujemy przez 2 minuty. Podajemy ze śmietaną.

Powiązanie dania z regionem:

Pierogi znano przede wszystkim na terenach na wschód od Wisły, w innych regionach Polski nie były spotkane do czasów II wojny światowej, kiedy to rozpowszechniły się dzięki migrującej ludności z Lubelszczyzny i Kresów. Samowystarczalność gospodarcza wsi determinowała poziom i strukturę pożywienia, nadając mu znamię lokalne, które przejawiało się w spożywaniu żywności produkowanej w obrębie wsi. Jak sięgnąć pamięcią nasze babcie siały grykę na kasze, produkowały same ser, a później lepiły pierogi i to było jedno z głównych dań obiadowych. Przygotowanie pierogów i podawanie ich jako danie obiadowe to tradycja rodzinna przekazywana ustnie z pokolenia na pokolenie.

Koło Gospodyń Wiejskich ze Stasina, woj. lubelskie