23223
Zupa cebulowa na piwie
chełmskie | krasnystaw

Krasnostawska zupa cebulowa na piwie

Składniki:

  • 50 g masła
  • 4 średnie cebule, drobno pokrojone
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości ziemniak, obrany i pokrojony
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 500 ml piwa (może być gorszego gatunku)
  • 1-2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • Pieprz i sól do przyprawienia
  • 3 łyżki stołowe posiekanej drobno, świeżej natki pietruszki
  • garść  grzanek

Wykonanie: 

Rozpuszczamy masło na dużej patelni i podsmażamy cebulę na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy czosnek i smażymy całość przez kolejną minutę. Do cebuli dodajemy ziemniaki i całość porządnie mieszamy, dodajemy ok. 3 łyżek stołowych piwa i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 3 minuty. Następnie dodajemy bulion warzywny zmieszany z pozostałym piwem oraz tymiankiem i liściem laurowym. Gotujemy na dużym ogniu, a gdy się zagotuje zmniejszmy ogień i gotujemy przez kolejne 35 minut. Wyciągamy z wywaru zioła (tymianek i liść laurowy), a wywar miksujemy ręcznym blenderem albo w robocie kuchennym do uzyskania jednolitej, kremowej warstwy. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy ze świeżą natką pietruszki i grzankami (opcjonalnie ze świeżym, wiejskim chlebem). W wersji starodawnej zupę nie miksujemy tylko podajemy z wiejskim chlebem.

Powiązanie dania z regionem:

Według danych statystycznych najwięcej upraw chmielu jest na ziemi krasnostawskiej. Ziemie te, posiadają sprzyjające warunki klimatyczne do uprawy chmielu, dodatkowo wykorzystuje się tu starodawne metody uprawy tej rośliny bez stosowania dużych dawek pestycydów i nawozów. Chmiel Krasnostawski to roślina pnąca z rodziny konopiowatych o długich wijących się pędach oraz bardzo aromatycznych szyszkach w których zawarta jest lupulina niezbędna do produkcji piwa. W dawnej przeszłości w Krasnymstawie było 4 browary, w których produkowano wyśmienite piwo wykorzystywane nie tylko jako trunek ale także przy sporządzaniu posiłków. Ponadto od 1971 roku w Krasnymstawie odbywa się Ogólnopolskie Święto Chmielarzy i Piwowarów pod nazwą „Chmielaki Krasnostawskie”. Podczas Chmielaków organizowane są różne konferencje dotyczące uprawy i rozwoju chmielu, na które zjeżdżają się chmielarze z całego kraju, a także liczne atrakcje .

Krasnostawska zupa cebulowa na piwie jest zupą sporządzaną w oparciu o lokalne składniki. Jest to zupa bardzo prosta i jednocześnie tania zwłaszcza, że niektóre gospodarstwa same produkowały piwo dla własnych potrzeb. To zupa postna, ale jednocześnie rozgrzewająca nadająca się na chłodniejsze jesienne wieczory. Dawniej gospodynie nie mając czasu na sporządzanie posiłku lub też nie mająca mięsa bardzo często je sporządzały. Zupa bardzo wszystkim smakowała, nawet dzieci chciały je próbować.

Stowarzyszenie Mieszkańców Przedmieścia Zastawie, woj. lubelskie