116
Piwne ciasto z kremem i dżemem
chełmskie | krasnystaw

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 200 ml oleju
  • 200 ml piwa (np Warka Strong)
  • 3 jajka

 

Składniki na krem:

  • 2-3 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 dojrzały banan śmietankowego bez 
  • 300 ml piwa (np Warki Strong)
  • 1 opakowaniu budyniu bez cukru
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 220 g masła w temperaturze pokojowej

Ciasto:

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka wbić do miseczki i rozbełtać widelcem. Dodać cukier, olej, piwo i krótko wymieszać łyżką. Dodać suche składniki (mąkę) i wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół przez około 65 minut. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Budyń i krem:

 Ugotować budyń z 300 ml piwa i 2 łyżkami cukru kryształu w rondelku z grubym dnem. Gdy budyń zacznie się gotować, potrzymać go na małym ogniu, ciągle mieszając przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia, musi mieć tę samą temperaturę co masło (to bardzo ważne). Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie/średnie i dodać do masła 1/3 piwnego budyniu, wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać połowę pozostałego budyniu, wymieszać i dodać resztę budyniu (za długo nie ucierać). Banana obrać i pokroić na kawałeczki. Dodać go do połowy maślanego, kremu wymieszać.  Ciasto ostrożnie wyjąć z tortownicy i przekroić je w poziomie (jeśli wierzch ciasta jest bardzo popękany i nierówny, można go troszkę przyciąć nożem), otrzymamy dwa krążki ciasta. Jedną część ciasta posmarować dżemem. Na ciasto posmarowane dżemem wyłożyć krem z bananem i przykryć go drugim krążkiem ciasta. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem. Udekorować dowolnie. 

Powiązanie dania z regionem:

Według danych statystycznych najwięcej upraw chmielu jest na ziemi krasnostawskiej. Ziemie te, posiadają sprzyjające warunki klimatyczne do uprawy chmielu, dodatkowo wykorzystuje się tu starodawne metody uprawy tej rośliny bez stosowania dużych dawek pestycydów i nawozów. Chmiel Krasnostawski to roślina pnąca z rodziny konopiowatych o długich wijących się pędach oraz bardzo aromatycznych szyszkach w których zawarta jest lupulina niezbędna do produkcji piwa. W dawnej przeszłości w Krasnymstawie było 4 browary, w których produkowano wyśmienite piwo wykorzystywane nie tylko jako trunek ale także przy sporządzaniu posiłków. Ponadto od 1971 roku w Krasnymstawie odbywa się Ogólnopolskie Święto Chmielarzy i Piwowarów pod nazwą „Chmielaki Krasnostawskie”. Podczas Chmielaków organizowane są różne konferencje dotyczące uprawy i rozwoju chmielu, na które zjeżdżają się chmielarze z całego kraju, a także liczne atrakcje .

Piwne ciasto z piwnym kremem i dżemem jest ciastem sporządzanym w oparciu o lokalne składniki. Jest to ciasto wykwintne a jednocześnie bardzo proste i jednocześnie tanie zwłaszcza, że niektóre gospodarstwa same produkowały piwo dla własnych potrzeb. To ciasto świąteczne. Dawniej gospodynie piekły je na większe okazje rodzinne lub święta.  Ciasto bardzo wszystkim smakuje, nawet dzieci chciały je próbować. W cieście nie odczuwa się  bardzo piwa, a wspaniały niepowtarzalny smak.

Stowarzyszenie Mieszkańców Przedmieścia Zastawie, woj. lubelskie