11568
Kapusta z grochem
chełmskie | gorzków

Składniki :

  • kapusta biała -  3 średnie
  • groch – 1kg
  • śmietana – 1l
  • cebula – 3 szt
  • mąka – 3 łyżki
  • masło – 1 kostka
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • woda

 Wykonanie:

Kapustę białą poszatkować, zalać małą ilością wody, zagotować, dodać liść laurowy, posolić i gotować do miękkości. Groch namoczyć na noc i ugotować, odcedzić, a następnie rozdrobnić na gładką masę przy pomocy wałka, dodać do kapusty. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, udusić na maśle, dodać do kapusty. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę i podprawić kapustę. Kapustę zalać śmietaną, chwilę pogotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Powiązanie dania z regionem:

Gorzków od wieków jest miejscowością typowo rolniczą. Od lat popularna jest tutaj uprawa grochu, który często gości na stołach mieszkańców pod różnymi postaciami. Jedną z bardziej popularnych potraw, do których dodaje się groch jest kapusta z grochem i śmietaną.  Przyrządzanie kapusty z grochem i śmietaną ma w Gorzkowie wieloletnią tradycję. Od dawna gości na stołach zarówno na co dzień jak i na święta, zwłaszcza na Wigilię. Trudno określić, kiedy po raz pierwszy ta potrawa została przygotowana, jak również trudno odnaleźć zapiski, w których spisany jest przepis. Prostota przygotowania sprawiła, że receptura na kapustę z grochem i śmietaną była i jest przekazywana ustnie z pokolenia na pokolenie. Kapusta z grochem i śmietaną jest wytwarzana w ten sam tradycyjny sposób i niezmiennie z tych samych składników od bardzo dawna. Przede wszystkim wpływa na to fakt, że kapustę i groch już od dawna uprawiano w przydomowych ogródkach, więc były to produkty łatwo dostępne dla każdego. Poza tym kapusta jest też łatwa w przechowywaniu, świeża w główkach oraz kiszona, co dodatkowo wpłynęło na jej popularność. Hodowla bydła w prawie każdym gospodarstwie umożliwiała gospodyniom wytwarzanie produktów mlecznych m.in. masło, śmietanę we własnym zakresie. Wiejska śmietana o wyjątkowych walorach smakowych nadawała potrawom specyficzny posmak. Była to więc i nadal jest potrawa bardzo tania, a jednocześnie ze względu na dodatek do potrawy grochu jest bardzo syta. Dodatek grzybów czy mięsa przez niektóre gospodynie podkreślał wyjątkowy smak tej potrawy. Wieloletnia tradycja przygotowywania i spożywania kapusty z grochem na ziemi Gorzkowskiej została także potwierdzona przeprowadzonymi badania etnograficznymi, wśród najstarszych mieszkańców gminy.

Monika Błędkowska, Zespół Kulinarny z Gorzkowa, woj. lubelskie