29
Pierś z kaczki inaczej
sieradzki | zduńska wola

Porcja mięsa ma smak słodko-kwaśny. Podajemy ją z ziemniakami uformowaną w kształcie stożka. Kruchość mięsa nadaje cydr, który stanowi jeden z kilku produktów potrzebnych do przygotowania dania. Dodatkowym walorem potrawy jest zapach prażonych suszonych śliwek.

 Składniki:

  •  4 piersi kaczki ze skórą
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 5 jabłek [najlepiej szarej renety]
  • ok. 3/4 litra cydru
  • 150 dag śliwek suszonych
  • 1 szklanka półwytrawnego czerwonego wina
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła

 Mięso z kaczki zostaje poddane obróbce w następującej kolejności:

  • po umyciu i osuszeniu nacinamy skórę „w kratkę”,
  • podsmażamy na suchej patelni od strony skóry, po wytopieniu się tłuszczu odwracamy na drugą stronę i rumienimy mięso,
  • przekładamy do naczynia żaroodpornego, lekko solimy, pieprzymy i słodzimy,
  • jabłka ze skórką kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne,
  • podsmażamy na wytopionym tłuszczu z piersi,
  • zrumienione jabłka przekładamy na mięso i zalewamy cydrem,
  • pieczemy w piekarniku przez 1,5 godziny w temperaturze 180*.

Sos śliwkowy:

  • śliwki zalewamy winem na 1 godzinę,
  • na patelni roztapiamy masło i dodajemy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, podsmażamy,
  • dodajemy śliwki w zalewie i prużymy ok. 10 minut na małym ogniu,
  • sos blendujemy, dodajemy sól, pieprz i cukier do smaku.

 Pierś z kaczki smakuje również z sosem porzeczkowym:

  • 20 dag czerwonych porzeczek
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka kolorowego pieprzu
  • 1 łyżka masła klarowanego

Sposób wykonania:

W rondelku rozpuścić masło. Dodać miód, porzeczki i mieszać do momentu, aż miód się rozpuści. Dodać wino i zagotować. Sos zblendować, przetrzeć przez sito, dodać kolorowy pieprz i ponownie zagotować, by odparował nadmiar płynu. Przed podaniem wyjąć z sosu ziarenka pieprzu.

Powiązanie dania z regionem:

Koło Gospodyń Wiejskich w Czechach kultywuje tradycyjne specjały naszego regionu – ziemi łódzkiej. Z dziada, pradziada każda gospodyni wsi Czechy, gmina Zduńska Wola w swojej zagrodzie hodowała i hoduje kaczki lub gęsi. Sporządzamy z nich dania, które zachwycają swoim smakiem i aromatem naszych najbliższych i gości. Dzisiaj zaprezentujemy przepis na pierś z kaczki. Życzymy smacznego.

Koło Gospodyń Wiejskich w Czechach, woj. łódzkie