853
Cepeliny
piotrkowskie | moszczenica

Składniki na ciasto:

  • ziemniaki 2 kg
  • mąka ziemniaczana 1 kg
  • żółtka 3 szt
  • sól

Składniki na farsz:

  • mięso (np. karkówka lub szynka) 1 kg
  • cebula 1 szt
  • olej 1 łyżka
  • jajka 2 szt
  • sól i pieprz

dodatkowo:

  • słonina ok 15 dag
  • cebula 1 szt

Wykonanie:

Mięso ugotować, a następnie zmielić. Pokrojoną w kostkę cebulę przesmażyć na oleju i dodać do mięsa. Wymieszać z jajkami i doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować w solonej wodzie, a następnie zmielić. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodać żółtka i mąkę ziemniaczaną. Ciasto wyrobić aż będzie odchodzić od ręki. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok 3 cm, a następnie pokroić na kawałki. Porcje ciasta nadziewać farszem i formować podłużne kluski o długości ok 10 cm. Na gotującą osoloną wodę wrzucać kluski, zamieszać drewnianą łyżką aby się nie zlepiły. Gotować ok 2 min od wypłynięcia klusek na wierzch. Pokrojoną w drobną kostkę słoninę podsmażyć, a następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Ugotowane kluski okrasić powstałymi skwarkami.

Powiązanie dania z regionem:

Cepeliny czyli kluski ziemniaczane z nadzieniem. Nazwa pochodzi od kształtu klusek, które przypominają małe sterowce. Chociaż kluski te nie wywodzą się z naszego regionu, to robiły je nasze babcie, mamy i my teraz podtrzymujemy tradycję jako regionalne.

Koło Gospodyń Wiejskich w Srocku, woj. łódzkie