11496
Zupa Garus
piotrkowskie | moszczenica

Składniki:


  • 1 kg gruszek 
  • 2 l wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 goździki

 

Przygotowanie:

Gruszki umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w małe kawałki. Ugotować kompot z gruszek z goździkami. Jak gruszki będą miękkie, przelać przez sito i przetrzeć pałką (można zmiksować blenderem). Ponownie zagotować, ostudzić i dodać śmietanę - wymieszać. Zupę podajemy na dużym talerzu, na osobnym talerzu podajemy młode ziemniaki okraszone i posypane koprem.

Powiązanie dania z regionem:


Zupa najlepiej smakuje z dzikich gruszek tzw. ulęgałek. Przepis posiadam od mojej babci, a ona od swojej babci - i tak z pokolenia na pokolenie. Podobno w naszej wiosce było tylko kilka takich gruszek, które rosły na niektórych polach. Na naszym polu rosło tylko jedno takie drzewo. Późnym latem wszyscy mieszkańcy wioski zbierali te gruszki, aż do jesieni i gotowali zupę.  Nieraz w tym samym dniu zapach zupy było czuć w całej wiosce. Zapach zupy czuję do dziś.


Danuta Dziadczyk, Koło Gospodyń Wiejskich Raków, woj. łódzkie