33
Ruskie po Zapuście
nowosądecki | limanowa

Ruskie po Zapuście

Przepis na ciasto:

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • Przegotowana ciepła woda

Wykonanie:

Mąkę, jajko oraz sól łączymy ze sobą, zalewamy ciepłą wodą.  Zarabiamy ciasto do konsystencji lekko szklistej, rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Polecamy dolewać wodę porcjami, ponieważ gdy będzie jej za dużo ciasto będzie za rzadkie. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklaną/kubkiem lub dowolną formą w okrągłym kształcie koła lub kwadraty. Na wykrojone krążki lub kwadraty kładziemy farsz, dobrze zlepiamy, tworząc przy tym ozdobną falbankę. Gotowe pierogi wrzucamy na lekko posolony wrzątek, gotujemy do czasu wypłynięcia pierogów na wierzch.

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 20 dkg twarogu

  • 4 cebule
  • Przyprawa Maggi

  • Sól, pieprz, wegeta do smaku
  • 10 dkg boczku

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy do miękkości. Twaróg i ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę do mielenia na jak najdrobniejszych oczkach. 3 cebule kroimy w drobna kostkę, podsmażamy na oleju na złoty kolor. Przygotowaną masę z ziemniaków i sera mieszamy z przysmażoną cebulą, doprawiamy solą, pieprzem, wegetą i przyprawa Maggi wedle uznania. Przygotowany farsz bezpośrednio kładziemy na ciasto. Ugotować pierogi. Pozostałą cebulę oraz boczek kroimy w grubszą kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Podajemy jako omastę do ugotowanych pierogów. Można przyozdobić je również listkiem pietruszki lub inną zieleniną.

Powiązanie dania z regionem:

Wieś Lipowe położona jest wokół gór Beskidu Wyspowego, oddalona od centrum miasta. Dlatego też pierogi od zawsze królowały na stołach gospodyń zamieszkujących naszą wieś. Dawniej to właśnie do obowiązków kobiet w roli gospodyń domowych było wychowywanie dzieci, dbanie o gospodarstwo domowe i znajdujące się w nim zwierzęta oraz  zajmowanie się domem w tym również gotowanie obiadów dla dzieci i mężów, którzy po całym dniu pracy wracali do domów. Gospodynie te również prowadziły przydomowe ogródki i sady, gdzie oprócz pięknych kwiatów rosły również dorodne i zdrowe owoce takie jak truskawki czy jabłka. Posiadano również pola uprawne, gdzie sadzono ziemniaki, siano zboże, które później mielono w przydomowych żarnach i otrzymywano mąkę. Wieś Lipowe jest również miejscem, gdzie sporą część zajmują lasy, dlatego też z dostępem do leśnych owoców i grzybów ówczesne gospodynie nie miały problemu. W dawnych czasach każda rodzina posiadała przydomowa oborę, dzięki której mogła przeżyć. Najczęściej posiadano bydło, które dawało mleko, śmietanę, ser oraz mięso, konie, które pomagały przy pracach polowych, chowano świnię, króliki na mięso oraz drób na mięso i jaja. Utrzymywano również tradycję, która polegała na wspólnym kiszeniu kapusty przez dzieci i ich rodziców. Po ukończonych pracach polowych w okresie jesiennym mieszkańcy wsi Lipowe uczestniczyli zgodnie z tradycją w obchodach Dożynek, gdzie dziękowali Bogu za urodzaj w danym roku oraz prosili o obfitość plonów w następnym sezonie.

My jako KGW Lipowe zdecydowaliśmy się na przygotowanie tradycyjnych pierogów. Ich przepisy oraz sposoby wykonywania zostały przekazane przez nasze  babcie i prababcie. Jak można łatwo zauważyć są one przyrządzone z takich produktów, które w dawnych czasach były dostępne na co dzień dla każdej gospodyni domowej, ponieważ posiadała je na polu, w ogródki, sadzie i oborze. Nasza ideą jest podtrzymywanie tradycji oraz przekazanie jej młodszym pokoleniom, dlatego też na różnorakich konkurach i pokazach organizowanych dla KGW pierogi na naszych stołach grają zawsze pierwsza rolę. Do tej pory nasze autorskie pierogi spotkały się z dużym uznaniem jury z różnych części Polski. Bardzo często gotujemy je również dla naszych rodzin, które zjadają je ze smakiem.

Koło Gospodyń Wiejskich Lipowe, woj. małopolskie