55
Smalczyk z cebulką i czosnkiem
tarnowski | łapanów

Składniki:

  • 1kg słoniny
  • 1 kg cebulki
  • 1 główka czosnku
  • sól, pieprz, vegeta – do smaku

Wykonanie:

Cebulkę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Słoninę przemielić przez maszynkę i lekko przetopić. Następnie dodać pokrojoną cebulkę i czosnek oraz przyprawy, i tak prażyć na bardzo wolnym ogniu około 1 godziny. Ważne jest, aby dość często mieszać topniejącą słoninę, nie doprowadzając przy tym do przypalenia cebulki.

Rada Pań z KGW Sobolów: najlepiej, aby podczas smażenia cebulki do miękkości, zachowała ona swój jasny kolor. W przeciwnym razie smalczyk traci smak naszej regionalnej potrawy.

Powiązanie dania z regionem:

Historia lokalnej potrawy wierszem pisana

1. KGW Sobolów to z tradycji słynie,
    bo w tym kole rządzą mądre gospodynie.
2. Stawiamy na zdrowie, dobre odżywianie,
    to jest najważniejsze dla nas dziś zadanie.
3. Oj biednie, oj biednie na wsi to bywało,
    ale nasze jadło do dzisiaj przetrwało.
4. Żeby lekką biedę rodzina prztrwała
     na resztkach się świnka jakoś uchowała.
5. Świnka już sprzedana, zaradna rodzina,
    mięsko poszło pierwsze, została słonina.
6. Przetopili szybko, czosnek, cebulkę dodali
    i tanim sposobem smalczyk uzyskali.
7. Smalczyk nasz nie jeden żołądek smaruje
    i dlatego każdy zdrowo się dziś czuje.
8. Do smalczyku jeszcze ogórek kiszony
    i każdy kawaler jest zadowolony.
9. Czosnek i cebulka – same witaminy
    nie tylko dla chłopca, także dla dziewczyny.
10. To z babci, prababci przepisy zostały,
       by młode gosposie zdrowo gotowały.
11. Nasi pradziadkowie właśnie tak jadali
       i setnego wieku zwykle dożywali.
12. Bo z wiejskich terenów samo zdrowie płynie,
       a to najważniejsze w łapanowskiej gminie.

Koło Gospodyń Wiejskich Sobolów, woj. małoplskie