7254
Święconka Wielkanocna
tarnowski | nowy wiśnicz

Składniki:

  • 1 litr serwatki
  • 1/4 litra wody (jeżeli serwatka jest kwaśna to 1/2 litra wody)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 30 dag kiełbasy wiejskiej
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 2 łyżki startego na tarce korzenia chrzanu
  • 1 łyżka śmietany
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Do garnka wlać serwatkę i wodę, zagotować. Dodać starty chrzan i gotować na wolnym ogniu 10min. Kiełbasę obrać ze skóry i pokroić w półplasterki, boczek w paski. Dodać do garnka i dalej gotować. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, zaprawić śmietaną i zagotować. Ugotowane na twardo jajka pokroić na ćwiartki lub ósemki, dodać do całości i już nie gotować. Podawać jako ciepłe danie z chlebem pszenno-żytnim.

Powiązanie dania z regionem:

W dawnych czasach rolnictwo w naszym regionie było podstawą bytu. Każde gospodarstwo uprawiało rolę, z której otrzymywano obfite plony. Gospodarze hodowali trzodę chlewną i bydło, dzięki czemu nigdy nie brakowało w domu m.in. mleka, serwatki, a na święta również i wyrobów garmażeryjnych typu kiełbasa, boczek itp. Gospodynie wypiekały pyszne chleby z własnych zbóż, oczywiście wcześniej mielonych w okolicznych młynach. Dlatego też podstawowymi produktami, a zarazem dostępnymi były właśnie serwatka, jajka, kiełbasa i boczek, a chrzan rósł w przydomowych ogródkach. Z tego powstała przepyszna święconka, która jest naszym lokalnym i głównym daniem wielkanocnym po dziś dzień.

Gotowana jest ze składników, które zostały poświęcone w kościele w Wielką Sobotę. Podawana na śniadanie wielkanocne lub jako zupa na obiad z chlebem pszenno-żytnim na zakwasie, wypiekanym nadal przez nasze gospodynie . Wszystkie produkty pochodzą z naszych lokalnych gospodarstw.

Koło Gospodyń Wiejskich Muchówka, woj. małopolskie