446
Spółka kokotowska
wielicki | Wieliczka

Składniki:

  • 1/2 kg grochu perówki
  • 1/2 kg kaszy pęcak
  • 20 dkg surowego boczku
  • 20 dkg słoniny

Wykonanie:

Groch namoczyć na noc. Ugotować groch i kaszę oddzielnie do miękkości. Słoninę utopić z boczkiem na skwarki. Wszystko wymieszać, dodać 2 ząbki posiekanego czosnku, doprawić przyprawami do smaku.

Powiązanie dania z regionem:

O spółce jako o daniu regionalnym pisał sam Oskar Kolber w swoich etmograficznych dziełach (O.Kolberg, Krakowskie, cz. I. Dzieła wszystkie, t. 5. Wrocław - Poznań 1962): Na objad jadają kluski na wodzie lub mleku; kaszę ze śliwkami, ziemniaki ugotowane na rzadko (na zupę) z pietruszką i pieprzem zwane fiutką, kapustę z bobem, grochem albo ziemniakami, lub sam bób; albo i też (i to najczęściej) pęcak z grochem na rzadko zwany Spółka. Wszystko to skąpo maszczone (okraszone) jest sperką, lecz dość mocno solone bywa.

Stowarzyszenie Przyjaciół Kokotowa, woj. małopolskie