57978
Kibiny
polkowicki | grębocice

Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 0,5 kg masła
  • 0,5l śmietany kwaśnej
  • 6 żółtek
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1,4 kg mięsa wieprzowego – szynka
  • 0,8 kg cebuli
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Mięso zemleć na grubym sitku albo posiekać, dodać drobno pokrojoną cebulę w kostkę, doprawić do smaku – intensywnie solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Wszystkie składniki na ciasto należy ze sobą połączyć i dokładnie zagnieść.  Następnie podzielić je na mniejsze kawałki i wałkować do uzyskania placków o grubości 0,5 cm. Po czym wykrawać z nich krążki wielkości 10-12 cm.  Do każdego krążka nakładać farsz i formować jak pierogi. Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni C. Można podawać z bulionem rosołowym.

Powiązanie dania z regionem:

Dolny Śląsk jest regionem, do którego zaraz po wojnie na tzw. ziemie odzyskane przyjechali Polacy z różnych regionów Polski oraz Litwy, Ukrainy, Białorusi… W związku z tym kuchnia Dolnego Śląska jest kuchnią mieszaną, wielokulturową. Nie mniej jednak to kuchnia Litewska gra u nas pierwsze skrzypce, ponieważ najwięcej ludzi przybyło w okolice Grębocic z Litwy. Dania, które prezentujemy były popisowymi potrawami naszych mam, babć i prababek. My gospodynie również kontynuujemy tradycję tych potraw i kiedy jest tylko okazja raczymy naszymi smakołykami gości, którzy odwiedzają nie tylko nasze domy, czy instytucję kultury, ale także zapraszanych przez wójta, gości z różnych regionów Polski i zagranicy odwiedzających Gminę Grębocice. Jesteśmy dumne, że możemy pochwalić się tymi przepisami, które są naprawdę wyjątkowe w swoim rodzaju.

Ewa Gola, Koło Gospodyń Wiejskich w Grębocicach, województwo dolnośląskie