1664
Babcina kapusta z sodziokami
tarnowski | szczurowa

Składniki:

  • 1kg kapusty kiszonej z beczki
  • 1 główka kapusty średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 10 dkg masła
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • Sól do smaku
  • Przyprawy wg uznania

Wykonanie:

Kapustę kiszoną gotujemy, częściowo odlewając, główkę kapusty szatkujemy, dodajemy do gotującej kapusty. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle na złoty kolor, dodajemy do gotującej kapusty. Pod koniec gotowania ścieramy na tarce ziemniaki, łączymy dokładnie mieszając. Gotujemy aż kapusta się zagęści. Przyprawiamy do smaku wg uznania.

Sadzioki:

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 2 łyżki sody
  • 1 jajko
  • Zsiadłe mleko lub kefir – ok. 250 ml
  • Szczypta soli do smaku

Wykonanie:

Połączyć wszystkie składniki. Ugniatać ręka do ukazania się pęcherzyków powietrza. Formować kulki, rozgniatać na płaskie placuszki i piec na blasze kuchennej.

Powiązanie dania z regionem:

Wspominając dawne czasy przygotowałyśmy Babcina kapustę z sodziokami. Podczas gotowania kraj blachy kuchennej był pusty. Ponieważ brakowało chleba, zamykany był on w kredensie na kluczyk. Najstarsza seniorka dzieliła w domu kromeczkami według wieku i przynależności w rodzinie, całując chleb z szacunku. Wykorzystując brzeg blachy kuchennej matki piekły sodzioki. Niewiele trzeba było do nich i nie wymagały specjalnego palenia. Dla męża i ojca były pieczone większe, a dla kobiet i dzieci mniejsze. W naszej wsi sodzioki królowały od zawsze. I tak jest do dzisiaj. Przepis ciągle ten sam. Nasze babcie i mamy przekazały go nam, my przekazujemy swoim dzieciom i wnukom. Dzisiaj dla nas to jest rarytas, a nie jedzenie z wielkiej biedy.

Dawno temu była bieda

Dużo dzieci, mało chleba

Podejmując pewne kroki

Wymyśliły więc sodzioki.

To jest danie szybkie, tanie

Więc zgadzamy się wciąż na nie

Kwaśne mleko, mąki, sody

Dziś dla zdrowia i urody.


Przy pieczeniu roznosi się smakowity zapach. Zapach dawnych, minionych lat.


Mobilny Klub Seniora Gminy Szczurowa, woj. małopolskie