49
Strojcowskie zawijoki
dąbrowski | bolesław

Składniki:

  • 1 główka średniej wielkości kapusta
  • 15 sztuk ziemniaków średniej wielkości
  • 2-3 jajka
  • 1 duża cebula
  • garść suszonych grzybów; podgrzybek ,prawdziwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 kopiata łyżka kiełbaśniku (półprodukt, który powstaje podczas uboju świni i jest wekowany)
  • 1 łyżka grysiku
  • 2kopiate łyżki masła do podsmażania cebuli i duszenia grzybów
  • 4-5 plastrów surowego boczku
  • 150ml wywaru z rosołu lub z włoszczyzny do podlania zawijoków
  • sól pieprz do dodania smaku

Wykonanie:

Etap 1 przygotowanie farszu 

Grzyby suszone dzień wcześniej suszymy, siekamy i dusimy na maśle. Cebulę również siekamy i dusimy .Ziemniaki surowe zetrzeć na drobnej tarce ,nadmiar wody odcisnąć. Do powstałej masy ziemniaczanej duszone grzyby, cebulę ,wbić surowe jaja, dodać kiełbaśnik łyżkę grysiku i bułki tartej .Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z tych składników wyrobić luźną masę.

Etap 2 Przygotowanie Kapusty

Zagotować wodę w sporym rondlu takim aby zmieściła się cała główka kapusty. W kapuście zrobić nacięcie wokół głębia tak aby liście odchodziły.

Gdy będą delikatnie miękkie oddzielamy poszczególne liście .Z każdego lisica odcinamy twardą część liścia i nakładamy gotowy farsz ziemniaczany .

Etap 3 Nakładanie Farszu i formowanie zawijoków

Na przestudzony liść kapusty nakładamy porcję farszu ziemniaczanego (około 2 łyżek ) ,i zwijamy tak jak na gołąbki. Następnie układamy je w żeliwnym garnku ,kładąc na spód puste liście kapusty.

Zawijoki układamy ciasno jeden obok drugiego. wszystko podlewamy odrobiną wywaru .Na wierzch kładziemy plastry boczku .

Etap 4 Pieczenie

Nagrzewamy piekarnik i pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez ok.2 godziny. Gotowe podajemy z dowolnym sosem grzybowym lub okraszone.

Powiązanie dania z regionem:

Historię Strojcowskich Zawijoków pamiętają najstarsi mieszkańcy Strojcowa. Wiadomo ,że były przygotowywane podczas II Wojny Światowej. Brak jednak jakichkolwiek opracowań i dokumentów opisujących tą potrawę. Jedynie potwierdzają to wywiady przeprowadzane wśród mieszkańców naszej gminy. Podczas Wojny rosyjscy spadochroniarze ukrywali się na naszym terenie .Stąd również podejrzenia iż potrawa pochodzi za naszej wschodniej granicy. Podczas wojny ciężko było o cokolwiek, a skąd nazwa Zawijoki? Nie wiadomo najprawdopodobniej ze względu na sposób wykonywania, oraz Nadano im miano Strojcowskich od nazwy naszej miejscowości .

Teresa Pietraszek, KGW przy OSP Strojców, woj.