8686
Chruściele
radomsi | sienno

Składniki ciasto:

  • 10-12 jajek
  • 1 kworta mąka
  • Do smażenia może być: smalec, łój lub olej
Składniki polewa:
  • 1 kwaterka masła
  • 1 kwaterka wody
  • 1 kwaterka cukru
  • 1 kwaterka miodu
  • suszone jabłka lub obierki suszone z jabłek

Wykonanie:

Zagniatamy ciasto jak na kluski. Możemy ubić wałkiem, ale nie koniecznie. Rozwałkowujemy na grubość kartki papieru. Kroimy na nie regularne paski, smażymy na głębokim tłuszczu na złocisty kolor.

Wykonanie polewy:

Do garnka wlewamy wodę, dokładamy pokrojone jabłka lub skórki - gotujemy. Dodajemy masło, cukier i gotujemy 15 minut. Zdejmujemy z ognia, dokładamy miód. Upieczone chruściele polewamy polewą.

Powiązanie dania z regionem:

Do wykonania naszych chruścieli są używane produkty pochodzące wyłącznie z naszych gospodarstw. Od pokoleń zawsze ten sam przepis. Pierwsze wspomnienia o chruścielach w naszej okolicy to jak nimi częstowano wieczorówkę (nieproszone goście, które przychodziły pod dom Pani Młodej, zawsze niespokojni i skorzy do różnych żartów). Po chruściele wynoszone w przetaku stali bardzo grzecznie w kolejce żeby tylko nie połamać i żadnego kawałka nie zniszczyć. To lata przedwojenne. W latach 50-tych, 60-tych to tradycja chodzenia na gałganiorz. W naszych miejscowościach Kochanówka i Krzyżanówka (położonych pośród pól i malowniczych łąk zdobionych przez najróżniejsze kwiaty i zioła) w niedziele rozkładano gałganiorz i gospodynie przynosiły różne potrawy, rozmawiały, śpiewały, śmiały się ale każdy czekał na chruściele a najbardziej dzieci. Wtedy polewę przynoszono osobno i polewano bezpośrednio przed spożyciem, bo zlatywał się rój pszczół i os. A wokół wypasano krowy i gęsi. Był to rodzaj dzisiejszego pikniku, ale połączony z pracą przy wypasie. Chruścieli dzisiaj nie może zabraknąć na wiejskich stołach weselach, chrzcinach, komuniach a także na dożynkach, festynach i innych imprezach lokalnych. Pakowane są w łubianki i zakręcane w cylafon w formie cukierka. Smakują wybornie i są jedną z potraw kulinarnego dziedzictwa naszego regionu.

Renata Pastuszka, Koło Gospodyń Wiejskich Krzyżanówka – Kochanówka, woj. mazowieckie