59
Kaczka nadziewana
tarnobrzeski | radomyśl nad sanem

Składniki:

  • Kaczka
  • Cebula
  • Kasza gryczana
  • Pieprz
  • Sól
  • czosnek
  • Majeranek
  • jabłka kwaśne ze skórką

Składniki na Farsz I:

  • Kasza gryczana
  • Golonka
  • Cebula
  • sól, pieprz
  • Majeranek
  • Liść laurowe
  • Angielskie ziele

Wykonanie:

Oprawioną kaczkę opanierować: majerankiem, zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem, pozostawić na noc.

Farsz: Kaszę i golonkę ugotować w przyprawach: majeranku, liściu laurowym oraz zielu angielskim. 

Mięso zmielić w maszynce, dodać kaszę i wszystko wymieszać. Zrobionym farszem napełnić kaczkę, zszyć i piec w piekarniku 170 stopni C (ile kaczka zaważy, jeśli 2 kg to 2 godziny piec). Tak przygotowana kaczka jest bardzo smaczna.

Powiązanie dania z regionem:

Kaczka uchodzi za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Dobrze przygotowane mięso jest kruche i soczyste. Świetnie nadaję się do pieczenia i faszerowania. Kaczkę przed pieczeniem najlepiej jest zamarynować przez 24 godziny. Kaszę   i golonkę ugotować w przyprawach: majeranku, liściu laurowym oraz zielu angielskim. Mięso zmielić w maszynce, dodać kaszę i wszystko wymieszać. Zrobionym farszem napełnić kaczkę, zszyć i najlepiej piec w temperaturze ok. 170°C. Mięsa nie powinno się też nakłuwać, aby nie straciło soków i nie stało się suche. Aby sprawdzić czy kaczka jest gotowa należy złapać za skrzydełko. Jeśli jest luźne i lekko się porusza, kaczka jest upieczona. Do pieczenia warto ułożyć kaczkę w brytfannie na jabłkach pokrojonych w ćwiartki  i na początku obficie podlać wodą. Zapobiegnie to przypaleniu mięsa na początku pieczenia). Dawniej kaczkę piekło się w piecu do pieczenia chleba.

Koło Gospodyń Wiejskich Chwałowice, woj. podkarpackie