12031
Cepeliny
legnickie | grębocice

Składniki na ciasto:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • Sól

 Składniki na farsz:

  • 40 dag wołowiny
  • 20 dag wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz do smaku

 Wykonanie:

Farsz: mięso zemleć, dodać podsmażoną cebulę i jajko, przyprawić, wymieszać .

Ciasto: 1 ½ kg ziemniaków umyć, obrać i zetrzeć, dokładnie odcisnąć. Pozostałe ziemniaki ugotować w skórkach, obrać i utłuc. Wymieszać ze startymi ziemniakami, dodać jajka i soli, wyrobić na jednolitą masę. Formować placki (najlepiej robić to na dłoni),  na każdy nakładać nadzienie, dokładnie zacisnąć brzegi, uformować podłużne kluski. Gotować we wrzącej osolonej wodzie ok. 20-30 min, podawać ze słoninką, przesmażoną cebulką lub śmietanką.

Powiązanie dania z regionem:

Dolny Śląsk jest regionem, do którego zaraz po wojnie na tzw. ziemie odzyskane przyjechali Polacy z różnych regionów Polski oraz Litwy, Ukrainy, Białorusi… W związku z tym kuchnia Dolnego Śląska jest kuchnią mieszaną, wielokulturową. Nie mniej jednak to kuchnia Litewska gra u nas pierwsze skrzypce, ponieważ najwięcej ludzi przybyło w okolice Grębocic z Litwy. Dania, które prezentujemy były popisowymi potrawami naszych mam, babć i prababek. My gospodynie również kontynuujemy tradycję tych potraw i kiedy jest tylko okazja raczymy naszymi smakołykami gości, którzy odwiedzają nie tylko nasze domy, czy instytucję kultury, ale także zapraszanych przez wójta, gości z różnych regionów Polski i zagranicy odwiedzających Gminę Grębocice. Jesteśmy dumne, że możemy pochwalić się tymi przepisami, które są naprawdę wyjątkowe w swoim rodzaju.

Barbara Staniszewska, Koło Gospodyń Wiejskich w Grębocicach, województwo dolnośląskie