445
Zraz wołowy z sosem
gdański | somonino

Składniki:

  • Mięso wołowe
  • Sól
  • Pieprz
  • Musztarda sarepska lub miodowa
  • Boczek wędzony
  • Cebula
  • Ogórek kiszony (ewentualnie konserwowy)
  • Papryka czerwona świeża
  • Woda

Wszystkie składniki dopasowujemy do ilości, jaką chcemy przygotować.

Przygotowanie:

Mięso należy podać czystej obróbce termicznej. Następnie pokroić mięso na kawałki i rozklepać tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa należy przyprawić solą i pieprzem i posmarować musztardą. Do każdego kawałka mięsa należy włożyć kawałek: boczku, cebuli, ogórka oraz papryki a następnie zwinąć w ruloniki i spiąć wykałaczką. Na rozgrzaną patelnię układamy przygotowane mięsne ruloniki i obsmażamy z każdej strony. Następnie dusimy około 2 godzin podlewając wodą.

SOS składniki:

  • Żurawina karmelizowana w sosie własnym
  • Jogurt naturalny
  • Majonez
  • Czosnek
  • Curry
  • Szczypta cukru do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć i odstawić na minimum 15 minut do chłodnego miejsca. Po schłodzeniu można podawać do dania.

Buraki składniki:

  • Buraki
  • Cytryna
  • Cukier
  • Sól

Przygotowanie:

Buraczki poddać czystej obróbce i gotować na wolnym ogniu dodając soli do wody. Gotować około jednej godziny (w zależności od ilości i twardości buraków). Po ugotowaniu buraki należy obrać ze skóry i zetrzeć na tarce. Do startych buraków należy dodać cukru i soku z cytryny do smaku. Należy uzyskać smak słodko winny.

Powiązanie dania z regionem:

Ziemia pomorska od wieków zamieszkiwana była przez różne grupy narodowe, etniczne i regionalne, co miało duży wpływ na różnorodność potraw przygotowywanych przez tutejsze gospodynie. Kuchnia kaszubska kiedyś była uboga. Dziś jest pełna smaków i aromatów. Nie jest zapominana, ale unowocześniona tak jak w tym wypadku. Zrazy to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni staropolskiej. A w naszej kuchni jest odkąd pamiętamy. Zrazy królują na stołach z reguły od święta. Spowodowane jest to pewnie dużym wkładem pracy jaki trzeba włożyć w przygotowanie tego dania, a Kaszubi to naród, który ciężko pracował i szybko jadł. Dlatego nie było zbyt wiele czasu na przygotowywanie tak wykwintnego dania na co dzień.

Koło Gospodyń Wiejskich w Sławkach, pomorskie