68
Słôwskowskô pulka
gdańskie | somonino

Słôwskowskô pulka zapiekłô z wôrztą, cëbulą i posepanô delem


Składniki:

  • Młode ziemniaki
  • Boczek/kiełbasa (najlepsze wyroby własne bądź swojskie zakupione z miejsca, gdzie znajdują się wyroby przygotowywane tradycyjnymi sposobami)
  • Masło (najlepsze będzie swojskie)
  • Cebula (najlepiej z własnego ogródka)
  • Świeży koper (prosto z grządki)
  • Sól
  • Woda

Wykonanie:

Wykopać świeże ziemniaki (lub zakupić, najlepsze będą od gospodarza) i umyć pod bieżącą wodą. Rozpalić ogień pod parnikiem używając do opału wcześniej przygotowane drzewo. Gotować w całości około 1 godziny (w zależności od ilości). Oczekując na ziemniaki należy drobno posiekać koperek. Część kopru należy połączyć z masłem, resztę odstawić. Kolejną czynnością jest przygotowanie boczku/kiełbasy i cebuli. Boczek/kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na małym ogniu. Zaś cebulę należy skroić w piórka i zeszklić. Wszystkie składniki łączymy razem. Gdy ziemniaki się ugotują, zlewamy je z parnika i odparowujemy. Tak przygotowane ziemniaki w łupinach kroimy w łódeczki. Rozgrzewamy patelnię i smażymy pokrojone ziemniaki na wcześniej przygotowanym maśle. Ziemniaki doprawiamy solą i łączymy z boczkiem/kiełbasą. Przed samym podaniem obowiązkowo dekorujemy świeżym koperkiem. Dodatkowo do naszego dania można podać, jako sadzone z zsiadłym mlekiem lub kefirem.

Jajka sadzone składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • Sól


Jajka sadzone przygotowanie:
Na patelni z nieprzywierającym dnem rozpuszczamy masło. Kiedy patelnia się nagrzeje wrzucamy masło, a kiedy się stopi, ostrożnie wbijamy jajka, uważając, żeby nie wpadły żadne skorupki. Zmniejszamy ogień i smażymy do czasu, aż białka jajek będą ścięte, a żółtka zaczną gęstnieć. Zajmuje to około 5 minut. Z czego 2,5 minuty jajka smażymy bez przykrycia + 2,5 minuty pod przykryciem. Sól dodajmy na samym końcu obróbki termicznej. Za pomocą kuchennej szpatułki lub drewnianej łopatki wyjmujemy jajka na talerz i podajemy do naszego dania głównego.

Powiązanie dania z regionem:

Potrawa ta cechuje się przede wszystkim prostotą. Wykonanie jej nie wymaga szczególnych umiejętności i dużego nakładu czasu. Warto pamiętać, że Kaszubi to naród, który ciężko pracował i szybko jadł. Nie miał czasu na celebrowanie posiłków. W kuchni kaszubskiej wykorzystywano wszystko to co było dostępne w spiżarni bądź rosło na polu. Kobiety miały za zadanie przygotować szybki posiłek i wrócić do pracy na roli.

Koło Gospodyń Wiejskich w Sławkach, woj. pomorskie