55
Piróg Cerekwiański
elbląski | ostaszewo

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 3 dkg drożdży

  • 1 szklanka mleka

  • 30 dkg mąki

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • Szczypta soli


Składniki na Rozczyn:

  • 3 dkg drożdży

  • 1/2 szklanki ciepłego mleka

  • 2 łyżki mąki

  • 1/2 łyżeczki cukru 


Przygotowanie rozczynu :
Do pojemnika wsypać cukier, dodać pokruszone drożdże, mąkę i wlać ciepłe mleko. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

Przygotowanie ciasta:
Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli, wlać wyrośnięty rozczyn i resztę ciepłego mleka. Z podanych składników wyrobić drożdżowe ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Składniki na farsz:

  • 1kg ziemniaków

  • 25dkg kapusty kiszonej

  • 5dkg kaszy gryczanej

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • Sól

  • Pieprz


Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować. Kapustę ugorować, wystudzić, wycisnąć i pokroić na drobne kawałeczki. Kaszę zalać wodą, posolić i gotować około 10min.Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle na złoty kolor.

Wykonanie farszu:

Ugotowane ziemniaki podusić, wsypać kaszę gryczaną, kapustę kiszoną oraz cebulkę. Wszystko razem wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.

Wykonanie piroga:

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na okrągły placek grubości około 2cm. Na środek ciasta dać farsz w kształci kulki i lekko go spłaszczyć. Ciasto zawijać do środka na okrągło aby nakryć farsz. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 40/45min w temperaturze 180°C. 

Powiązanie dania z regionem:

Do Nowej Cerekwii zostali przesiedleni repatrianci ze wschodu  - Gródka Jagiellońskiego. Przywieźli ze sobą różne potrawy między innymi Piróg, który stał się potrawą bardzo popularną w Nowej Cerekwii. Jest pieczony już przez czwarte pokolenie. W okolicznych miejscowościach nie jest znany, więc stał się "Pirogiem Cerekwiańskim". Składniki  są prawie w 100% uprawiane na naszej żyznej Ziemi Głubczyckiej.

Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich w Nowej Cerwii, woj. pomorskie