10296
Jajecznica z pokrzywą
bielski | wilamowice

Składniki:

  • 1 jajo
  • 1łyżka mąki
  • 3 łyżki mleka (kto nie toleruje mleka może dodać wodę)
  • garść pokrojonej młodej pokrzywy lub
  • garść pokrojonego czosnku niedźwiedziego
  • sól do smaku

Wykonanie:

Jajko rozbełtać z mlekiem, mąką i solą, dodać garść pokrzyw lub czosnku niedźwiedziego. Można pozostawić w naczyniu na jakiś czas. Można też zrobić jajecznicę dodając 1/2 garści pokrzyw i 1/2 garści czosnku niedźwiedziego.

Powiązanie dania z regionem:

Jest to jajecznica (ze świeżych pokrzyw i czosnku) sezonowa na wiosnę. Dawniej, aby jak to mówili gospodarze „przysporzyć” by było więcej jajecznicy, a i sytszej, właśnie dodawano mleko z mąką. A po zimie, by jednak organizm wzmocnić  dodawano tych właśnie świeżych ziół. Wiele można pisać dobrodziejstw jak ma pokrzywa, w skrócie: posiada cenne witaminy, mikroelementy i sole mineralne. Pomocna m.in. w kamicy nerkowej i dnie moczanowej, a zwłaszcza w chorobach reumatycznych. Ułatwia przemianę materii. Ja na wiosnę zbieram czosnek niedźwiedzi, siekam i daję do słoików warstwami soląc, każdą z warstw zalewając olejem. Mam na cały rok do jajecznicy, sałatek czy zup.

Dawniej czosnek niedźwiedzi suszono w zacienionym, przewiewnym miejscu (przeważnie na strychu) i przechowywano wiszący w lnianym worku na strychu, „w towarzystwie” rozwieszonego wrotyczu pospolitego (miał on za zadanie m.in. odstraszać insekty: kleszcze, mole, komary, mszyce, które lubiły gnieździć się na strychach).

Cecylia Puzoń, Koło Gospodyń Wiejskich "Strażniczki Tradycji" w Piarzowicach, woj. śląskie