433
Nalewka pasieczna
bielski | wilamowice

Składniki:

  • 1,5 kg owoców: jabłka, gruszki, winogrona,
  • laska cynamonu
  • 0,60 dag cukru
  • 250 ml czystej wódki
  • 250 ml  spirytusu rektyfikowanego (95%)
  • 20 dag miodu
  • 0,5 litra wody mineralnej (niegazowanej)

Wykonanie:

Do dużego słoika (5l) wrzucić umyte, osuszone, pokrojone w kostkę ze skórką owoce. Zalać syropem z cukru i dopełnić wódką. Postawić w zacienione miejsce od czasu do czasu poruszać słoikiem. Po 3 miesiącach owoce usunąć, nalewkę przelać do butelek i uzupełnić pozostałą wódką i spirytusem. Ponownie odstawić do zacienionego pomieszczenia. Po 2-3 miesiącach z butelek zlać wódkę do naczynia jednocześnie przecedzając ją przez gazę, bądź  papierowy filtr do kawy. Miód  zagotować na małym ogniu z litrem niegazowanej wody mineralnej, cały czas mieszając i w razie potrzeby szumując. Ostudzić. Nalewkę wymieszać z ostudzonym miodem i odstawić jeszcze na 2 miesiące. Przelać ponownie do butelek. Nalewka gotowa do spożycia.\

Powiązanie dania z regionem:

Wszystkie owoce do wykonania nalewki były w sadach przydomowych tak jak maleńkie zielone winogrona. Co drugi gospodarz też miał też ule, więc by w zimowe wieczory np. grając w karty „tysiąca” czy „66” było przyjemnie, popijało się różnorodnymi nalewkami (wszystko posiadało dobroczynne składniki dla organizmu).

Cecylia Puzoń, Koło Gospodyń Wiejskich "Strażniczki Tradycji" w Pisarzowicach, woj. śląskie