65
Prażucha
bielski | koszarawa

Składniki:

  • 1 kg mąki żytniej z otrębami
  • 20 dag mąki pszennej
  • 2 l wody
  • 200 ml śmietana kwaśna
  • 0,5 l mleko zsiadłe
  • 0,5 kg boczek wędzony
  • sól  do smaku

Wykonanie:

Mąkę żytnią i pszenną prażymy na złoty kolor w garnku żeliwnym, jednocześnie gotujemy wodę z solą. Uprażoną mąkę wolno zalewamy wrzątkiem ciągle mieszając. Boczek smażymy. Ugotowaną prażuchę podajemy ze skwarkami lub z zsiadłym mlekiem wymieszanym ze śmietaną.

Powiązanie dania z regionem:

Wieś Koszarawa położona jest w Beskidzie Żywieckim w  woj. śląskim. Mieszkańcy Koszarawy od zarania zajmowali się pasterstwem i rolnictwem, utrzymywali swe rodziny z tego, czym obdarzyła ich matka ziemia. Najczęściej uprawiano zboża – żyto, jęczmień, owies, pszenicę. Otrzymane ziarno mielono na mąkę – każda rodzina miała swoje żarna ( kamienny młynek ). Z tego, co zebrano na polu, przygotowywano posiłki: PRAŻUCHA ( u nas zwana częściej kloska – czytaj o jak dźwięk pośredni między o-u.

Koło Gospodyń Wiejskich Koszarawa, woj. śląskie