426
Zupa czosnkowa
bielski | koszarawa

Składniki:

  • 10 dag masło swojskie
  • 1 – 2 główki czosnku
  • 20 dag czosnku niedźwiedziego (świeże liście )
  • 5 jajek
  • 2,5 l wody
  • 10 dag oscypek wędzony
  • jarzyny na wywar
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Przygotować wywar z jarzyn. Obrać czosnek, zetrzeć i podsmażyć na maśle. Połączyć z wywarem, doprawić solą i pieprzem. Jajka roztrzepać, powoli wlewać do wywaru ciągle mieszając. Do ugotowanej zupy wsypujemy starty na cienkich oczkach oscypek i obficie posypujemy pokrojonym drobno czosnkiem niedźwiedzim.

Powiązanie dania z regionem:

Weś Koszarawa położona jest w Beskidzie Żywieckim w  woj. śląskim. Mieszkańcy Koszarawy od zarania zajmowali się pasterstwem i rolnictwem, utrzymywali swe rodziny z tego, czym obdarzyła ich matka ziemia. Najczęściej uprawiano zboża – żyto, jęczmień, owies, pszenicę. Otrzymane ziarno mielono na mąkę – każda rodzina miała swoje żarna ( kamienny młynek ). Z tego, co zebrano na polu (np. czosnek niedźwiedzi), przygotowywano posiłki.

Koło Gospodyń Wiejskich Koszarawa, woj. śląskie