732
Kapusta wielkopostna
wałbrzyskie | świdnica

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 duże cebule
  • 100 g suszonych śliwek
  • Magii
  • Pieprz ziołowy

Wykonanie:

Kapustę kiszoną zalać wodą i gotować ok. 15 min. Na dużej patelni podsmażyć cebulę wcześniej pokrojoną w kostkę na szklisty kolor. Kiedy cebula jest już gotowa, wyłożyć na nią odcedzoną kapustę, następnie dodać suszone śliwki i dusić razem pod przykryciem do miękkości. Doprawić przyprawą Magii i pieprzem ziołowym. Smacznego!

Powiązanie dania z regionem:

Po wojnie w naszej wsi osiedliła się ludność napływowa z terenów Wielkopolski i Małopolski. W związku z tym kultywujemy tradycje przywiezione z tamtych okolic przez nasze mamy i babcie. Z Wielkopolski właśnie, która ziemniakami i kapustą stoi, wzięły się przepisy na „Kapustę wielkopostną” i „Ziemniaczane dewolaje”, może trochę przez nas udoskonalone, ale niezmiennie tradycyjne.

Koło Gospodyń Wiejskich Lutomia Dolna, woj. dolnośląskie