899
Ciap kapusta
katowicki | ożarowice

Kapusta mieszana z ziemniakami

 Składniki:

  • 1,5 kg białej kapusty
  • 1 kg ziemniaków
  • 35 dkg słoniny

Wykonanie:

Kapustę poszatkować i ugotować, ziemniaki ugotować. Po ugotowaniu połączyć razem i energicznie ubijać. Słoninę przesmażyć. Połowę przesmażonej słoninki dodać do kapusty z ziemniakami, z reszty zrobić zasmażkę, dodać do wymieszanej kapusty. Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną octu.

Powiązanie dania z regionem:

W naszym regionie nazywamy to „Ciap kapustą”. Kapustę podajemy z golonką lub uduszonymi żeberkami.  Można podać również z kotletem mielonym, który u nas na Śląsku ma nazwę „karminadle”. Na Śląsku potrawy z kapusty i ziemniaków były częstym daniem na stole ze względu na dostępność produktów, niewielki koszt, jak i na efekt końcowy, czyli smaczne sycące i pożywne danie.

Koło Gospodyń Wiejskich Niezdara, woj. śląskie