160
Gęś w miodzie
kielecki | skarżysko kościelne

Składniki (w tym produkty z Listy Produktów Regionalnych Województwa Świętokrzyskiego):

  • 1 tuszka gęsi kieleckiej (mogą być uda)
  • 4 duże cebule ( kroimy w piórka)
  • 3 łyżki ostrego sosu pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki świętokrzyskiego miodu spadziowego
  • 1/2 litra oleju
  • 1 piwo jasne
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie – do smaku.

Wykonanie:

Opłukane i obsuszone mięso doprawiamy przyprawami. Przygotowujemy zalewę: olej, świętokrzyski miód spadziowy, koncentrat pomidorowy i ostry sos pomidorowy. Porcje tuszki z gęsi układamy w naczyniu żaroodpornym lub w gęsiarce, zalewamy przygotowaną zalewą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny ( bez cebuli ). Następnie mięso pieczemy polane piwem 40 minut w temperaturze 200 stopni C. Po 40 minutach dodajemy cebulę i pieczemy jeszcze 20 minut. Gotowy produkt podajemy z topinamburem, kaszą gryczaną lub ziemniakami.

Powiązanie dania z regionem:

Dostępność gęsiny w naszym kraju jest słaba, ale gdy cofniemy się w lata 60-70- te XX wieku była ona w naszym regionie dość popularna. Gęsi w latach naszych dziadków były w każdej zagrodzie, wypasano je na pastwiskach, szczególnie tam gdzie była rzeka lub sadzawka. Po ok. 10 tygodniach życia gęsi podskubywano na pierze, a później od listopada rozpoczynał się sezon na gęsinę zwłaszcza pieczoną. Organizowano tradycyjne wieczorowe darcie piór  przy wspólnym śpiewaniu i zabawach, którym towarzyszyło przygotowanie potraw z gęsi.  Zawsze jednak były to dania okazjonalne: przed adwentem, postem lub na święta, z uwagi na pracochłonność przygotowania tuszki oraz  czas jej  pieczenia (godzinę na każdy kilogram). Gęś w miodzie z cebulą była i jest przygotowywana w naszej okolicy  jest dużym przysmakiem.

Koło Gospodyń Wiejskich ze Skarżyska Kościelnego, woj. świętokrzyskie