3964
Pierogi z kiszką
kielecki | pińczów

Składniki:

Farsz:

  • 1 kg kiszki z kaszy jęczmiennej
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 5 jabłek 9 szara reneta)
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • Pieprz mielony, olej, lubczyk do dekoracji

Ciasto na pierogi:

  • 6 szk. mąki
  • szczypta soli
  • ciepła woda
  • ½ szk.  oleju

Cebulka podsmażana:

  • 3 cebule
  • ½ szk. oleju

Przygotowanie farszu:

Jabłka pokroić w kostkę skropić cytryna. Na patelnię wlać olej i na nim poddusić pokrojoną w kostkę cebulę następnie dodać posiekany czosnek z solą , wszystko zeszklić. Dodać pokrojoną kiszkę doprawiając farsz solą, pieprzem i majerankiem. Gorący farsz należy przełożyć do miski  i przestudzić.

Następnie należy zrobić ciasto na pierogi. Mąkę zaparzyć wodą gorącą dodać olej, sól i jajko , zatrzeć ciasto tak aby konsystencja była lepka. Podzielić ciasto na 5 porcji i rozwałkować. Szklanką wycinać kółka i na nie nakładać wcześniej przygotowany i wystudzony farsz dokładając 1 lub 2 kawałki jabłka skropionego cytryną.  Zagotować 5 litrów wody osolonej  z 3 łyżkami oleju , następnie gotować pierogi do momentu wypłynięcia na wierz. Ugotowane pierogi wyjąć na półmisek i polać zeszkloną cebulką. Tak przygotowane pierogi można udekorować  podsmażonymi jabłkami, które wykonujemy następująco: jabłka pokroić w małe ćwiartki podsmażyć na oleju  na koniec posypać  łyżką cynamonu. Pierogi udekorować liśćmi lubczyku.

Powiązanie dania z regionem:

Pierogi z kiszką to tradycyjna, lokalna potrawa naszego regionu obecna w naszych rodzinach od pokoleń.  Korzenie tradycji kulinarnej to wieś i u nas jest nadal kultywowana. Z uwagi na fakt, że region nasz  Skowronno Dolne słynął  z uprawy kaszy jęczmiennej oraz tłoczenia oleju danie to często pojawiało się na stołach naszych rodzin. Obecnie nadal  uprawia się u nas jęczmień, z którego otrzymujemy kaszę dlatego powrót do tych smaków jest nam bliski i wciąż aktualny.

Kiedy tylko jest to możliwe Koło Gospodyń Wiejskich SKOWRONIANKI wyrabia własne ciasto z mąki  z naszych pól oraz kiszkę z naszej trzody, po to by zaskakiwać smakiem,  podtrzymywać tradycję naszych przodków, ale również  wspólnie gotować.

Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich „SKOWRONIANKI”, woj. świętokrzyskie