118
Zupa z wiśni
kielecki | ożarów

Składniki dla 2-3 osób:

  • 500 g wiśni (bardzo dobrze sprawdzają się ze słoika, wraz z sokiem!)
  • 1 litr wody
  • 2 garści  drobnego makaronu ( np. świderki, kokardki, muszelki, rurki)
  • do przyprawienia: sok z cytryny,
  • 3 – 4 łyżki stołowe czubate cukru, według uznania
  • 4-5 sztuk goździków,
  • laska cynamonu
  • łyżka mąki ziemniaczanej (można użyć kiślu)
  • łyżka gęstej śmietanki- jeżeli ktoś lubi

Wykonanie:

Wiśnie umyć i wydrylować (jeżeli ze słoika użyć wraz z sokiem), laską cynamonu i goździkami zagotować z litrem wody, gotować około 20 minut, wiśnie w tym czasie rozgotują się i puszczą odpowiednią ilość soku, osobno ugotować makaron. Zupę doprawiamy do smaku cukrem, można dodać sok z cytryny, jeżeli ktoś woli bardziej kwaśną. Pod koniec gotowania wlewamy mąkę wymieszaną w 1/4 szklanki zimnej wody, gotujemy i mieszamy żeby nie powstały grudki. Jeszcze chwilę zupę gotujemy. Podajemy z makaronem, do zupy na talerzu możemy dodać łyżkę śmietany. Udekorować liściem mięty. Bardzo dobrze smakuje gorąca a może być formą chłodnika.

 Tak ugotowana zupa sprawdza się również bardzo dobrze podana z ziemniaczkami, posypanymi świeżym koperkiem i polanymi okraską.

Powiązanie dania z regionem:

Jest to bardzo stary przepis na tradycyjną zupę owocową z naszego regionu, z okolic nadwiślańskich jako, że wiśnia nadwiślanka posiada około 120-letnią tradycję i hodowana jest także w naszej gminie. Taka zupa gotowana jest w naszej okolicy od pokoleń, jest to potrawa bardzo smaczna, lekka i bardzo tania, dlatego dostępna jest dla każdego. "Od grudnia 2009 roku. wiśnia nadwiślanka ma oznaczenie Chronionej Nazwy Pochodzenia (ChNP). Oznacza to, że uprawnienia do produkcji tego produktu mogą otrzymać jedynie producenci w ściśle określonych rejonach województw." 

Koło Gospodyń Wiejskich Wyszmontów, woj. świętokrzyskie