5130
Gomółki Świętokrzyskie
kielecki | Sitkówka-Nowiny

Składniki:

  • 1 kg sera wiejskiego białego
  • 2 jajka wiejskie
  • sól do smaku
  • mięta świeża lub suszona

Wykonanie:

Ser biały pokruszyć dodać jajka, sól i miętę - wymieszać. Formować z masy placuszki i układać na blasze. Suszyć ok. 1 godziny aż będą na wierzchu sztywne. Po wyjęciu z pieca lub piekarnika pozostawić na blasze aż do wystygnięcia.

Powiązanie dania z regionem:

Wg lokalnej tradycji  kulinarnej dominowały gomółki przyprawione dużą ilością posiekanej mięty Początkowo suszone były w piecu chlebowym po wypieku chleba, obecnie w piekarniku .Posiadają duże wartości odżywcze i smakowe. Ze względu na specyficzne walory odżywcze i smakowe receptura tego produktu była przekazywana w formie ustnej z pokolenia na pokolenie, aż do dziś. Dawniej każda gospodyni po wypieku chleba suszyła gomółki. Gomółki to placuszki z białego sera, które można podać jako dodatki do śniadania lub kolacji. Ser w takiej postaci miał dużo ciekawszy smak i mógł być dłużej przechowywany. Gomułki z Kowali to przykład wyrobu z wieloletnią tradycją o przepisie przekazywanym od pokoleń, funkcjonującym do dziś. Na imprezach lokalnych cieszą się bardzo dużym uznaniem, ze względu na oryginalny smak i wartości zdrowotne.

Zespół Obrzędowy Kowalanki, woj. świętokrzyskie