30
Czernina
poznański | gniezno

Składniki:

  • 10 dag suszonych owoców (śliwki, jabłka),
  • krew z kaczki lub gęsi,
  • 1 łyżka octu,
  • podróbki z kaczki lub gęsi,
  • 25 dag włoszczyzny,
  • 1 liść laurowy,
  • 3-4 ziarna pieprzu,
  • 1 3/4 l wody,
  • sól, cukier, sok z cytryny

Wykonanie:

Owoce suszone, opłukane, namoczone przedtem na kilka godzin, ugotować w tej samej wodzie. Krew zamieszać z 1 łyżką octu, aby nie skrzepła. Ugotować wywar z podróbek, przypraw i włoszczyzny. Wywar przecedzić, dodać krew, ciągle mieszając zagotować, dodać włoszczyznę pokrojoną w paski. Przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny lub octem. Dodać ugotowane suszone owoce.

Powiązanie dania z regionem:

Czernina, zwana w Wielkopolsce też czarną polewką to zupa, której podstawowymi składnikami są rosół i krew kacza. Charakterystyczny słodko-kwaśny smak nadaje czerninie cukier i ocet oraz dodatki gruszki w occie, suszone śliwki czy goździki, nadając jej nitkę niepowtarzalnego aromatu. Podawana jest z kluseczkami lub makaronem własnej roboty. Czernina w Wielkopolsce podawana była od wielu pokoleń przez nasze prababcie i babcie. Kultywując tradycje przekazujemy ją młodszemu pokoleniu zgodnie z recepturą dla uzyskania dobrego smaku.

Koło Gospodyń Wiejskich w Strzyżewie Paczkowym, woj. wielkopolskie