173
Kaczka duszona z jabłkami
poznański | gniezno

Składniki:

  • 1 kaczka (w całości),
  • sól, pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • majeranek,
  • 2 jabłka,
  • 1 cebula,
  • szklanka czerwonego wina,
  • liście sałaty lub jarmużu

Wykonanie:

Sprawioną tuszkę kaczki nacieramy solą z posiekanym czosnkiem i pieprzem. Zostawiamy na kilka godzin. Jabłka dzielimy na połówki wybierając gniazda nasienne, cebule kroimy na ćwiartki. Wnętrze kaczki nacieramy majerankiem, następnie wkładamy jabłka i cebulę, spinamy wykałaczkami. Kaczkę wykładamy w brytfannie na stopionym tłuszczu i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy 2 godziny podlewając na przemian wytopionym tłuszczem i czerwonym winem. Upieczoną kaczkę układamy na półmisku przybierając sałatą lub jarmużem. Podawać z czerwoną kapustą lub burakami.

Powiązanie dania z regionem:

W naszym rejonie kaczki hodowane były od wielu pokoleń. Kaczka domowa to ptak, który pochodzi od dzikiej kaczki. Kaczka po wielkopolsku to przypieczona dobrze skórka chrupiąca, tłusta od barwy złocistej do brązowej, mięso soczyste, łatwo rozdzielające się włóka. Aromatyczny zapach kaczce nadają przyprawy, głównie majeranek i nadzienie z jabłek. Podawana z pyzami modrą kapustą uzupełniają się walory smaków. U nas w Wielkopolsce kaczka jest podawana od zawsze na uroczystościach rodzinnych lub obiadach niedzielnych. Kaczka ma dobry smak i smakuje prawie wszystkim.

Koło Gospodyń Wiejskich w Strzyżewie Paczkowym, woj. wielkopolskie