477
Ziemniaczane De Volaille
wałbrzyskie | świdnica

Składniki na ciasto:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • Sól

Składniki na farsz:

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 cebule
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa
  • Dodatkowo olej do smażenia

Wykonanie:

Mięso mielone i pokrojoną cebulę w kostkę smaż na oliwie około 10 min. Ziemniaki ugotuj, przeciśnij przez praskę, dodaj mąkę oraz jajka. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubości 5 mm. Szklanką wykrój w cieście krążki, na środek ciasta połóż porcję farszu mięsnego, zlep brzegi formując kulki lub owal, wg uznania. Smaż rumiano na głębokim oleju. Odsącz na papierowym ręczniku. Smacznego.

Powiązanie dania z regionem:

Po wojnie w naszej wsi osiedliła się ludność napływowa z terenów Wielkopolski i Małopolski. W związku z tym kultywujemy tradycje przywiezione z tamtych okolic przez nasze mamy i babcie. Z Wielkopolski właśnie, która ziemniakami i kapustą stoi, wzięły się przepisy na „Kapustę wielkopostną” i „Ziemniaczane dewolaje”, może trochę przez nas udoskonalone, ale niezmiennie tradycyjne.

Koło Gospodyń Wiejskich Lutomia Dolna, woj. dolnośląskie