59
Szołdra
katowicki | lyski

Szynka lub swojska kiełbasa zapiekane w cieście drożdżowym

Składniki na ciasto:

  •  ½ kg mąki
  • 3 jajka
  • ½ szklanka cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 50 g drożdży
  • szczypta soli
  • ½ kostki masła lub margaryny

Składniki na farsz:

  • Swojska wędlina (wytworzona w gospodarstwie – szynka, kiełbasa)

Wykonanie:

Do szklanki letniego mleka usypać rozkruszone drożdże, 2 łyżki cukru, szczyptę soli i 4 łyżki mąki (zaczyn). Wszystko wymieszać, dać w ciepłe miejsce i zostawić do wyrośnięcia, resztę mąki przesiać do miski, dodać jajka roztrzepane z resztą cukru. Wszystko wymieszać i połączyć z zaczynem i powtórnie wymieszać. Górę ciasta posypać mąką i przykryć czystą ściereczkę aż wyrośnie. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na mniejsze części. Rozwałkować na stolnicy, nałożyć (kiełbasę lub szynkę) farsz i zawinąć ciasto. Po zwinięciu włożyć do formy dobrze obsypanej tartą bułką i poczekać aż wyrośnie. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, piec półtorej godziny. Gotowe ciasto udekorować mirtem.

Powiązanie dania z regionem:

Jest to połączenie ciasta drożdżowego z wędliną. Potrawę tę jada się tradycyjnie w większości śląskich domów raz w roku tj. na śniadanie wielkanocne. Przepis tworzenia tej potrawy okolicznościowej przekazywany jest ustnie z pokolenia na pokolenia.

Helena Serafin, Koło Gospodyń Wiejskich Pstrążna, woj. śląskie