4122
Chleb z goździkami
wałbrzyskie | ząbkowice śląskie

Składniki:

  • 5 dkg drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • ½ kostki masła
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 i ½ jajka
  • 1 paczka goździków
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie: do miski wkładam pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru. Zalewam ½ szklanki ciepłego mleka. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy 2 łyżeczki soli, 2 całe jaja, mąkę oraz stopione masło w pozostałym ciepłym mleku. Dokładnie wyrobić, na koniec wsypać goździki, na rękę wlać 2 łyżki oleju i jeszcze raz dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przerabiamy na stolnicy, formujemy i
wkładamy do wysmarowanej formy keksowej. Kiedy ciasto podrośnie w blaszce, wierzch smarujemy ½ jajkiem i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Powiązanie dania z regionem:

Przepis na chleb z goździkami pochodzi od mojej babci, która pochodzi ze wschodu (Tarnopol). Tu przyjechała po wojnie razem z innymi ze swojej miejscowości. Wszystkie kobiety piekły ten chleb jako rarytas na Wielkanoc. Potem piekła go moja mama, teraz tradycję podtrzymuję wraz z moją wnuczką. Pieczemy go w Wielki Piątek. Przepis przekazany jest w naszym regionie z pokolenia na pokolenie. Jemy go na śniadanie wielkanocne używając do wszystkiego co znajduje się na stole: święconka, żurek, wędlina. W okresie wielkanocnym ten chleb króluje na wielu stołach, był też prezentowany na jarmarku wielkanocnym.