468
Kujawiok
włocławskie | dobre

Wielkanocna baba drożdżowa

Składniki:

  • 15 żółtek
  • 1,5 szklanki mleka
  • 8 dkg drożdży
  • zapach waniliowy
  • mąki pszennej ile się wgniecie

 

Wykonanie: wszystkie składniki łączymy, zarobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość. Potem przełożyć do uprzednio wysmarowanej formy, piec 45 minut w nagrzanym piekarniku do 160 stopni.

Powiązanie dania z regionem:  jest to produkt tradycyjny i regionalny województwa kujawsko-pomorskiego - ciasto drożdżowe pieczone w dużej kamionkowej formie. Baba ta ozdabia tylko i wyłącznie stół wielkanocny. Składniki do przygotowania kujawioka pochodziły głównie z własnego gospodarstwa.

Koło Gospodyń Wiejskich Bronisław, woj. kujawsko-pomorskie