7685
Kujawska szynka z kością
włocławskie | dobre

To cała szynka wieprzowa wraz z golonką o złocisto-brązowej skórce po upieczeniu nabita gożdzikami.  Całą szynkę pekluje się w solance tylko z soli kuchennej, a następnie gotuje raczej parzy na wolnym ogniu tyle godzin ile waży szynka. Po ugotowaniu skórkę szynki nacinamy w kratkę i nabijamy gożdzikami i zapiekamy w gorącym piekarniku aż skórka się zrumieni na złocisty kolor.

Solanka: do wody na solankę dodajemy tyle soli aby surowe jajko pływało oraz przyprawy: czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz naturalny i majeranek. Zanurzamy w solance szynkę przyduszamy deseczką i peklujemy przez 6-7dni. Odpowiednio przygotowana solanka powoduje, że nie stosuje się żadnych środków konserwujących, dzięki temu szynka ma zabarwienie jasnobrązowe, beżowe, a nie różowe. Jest bardzo smaczna, krucha i można ją długo przechowywać w lodówce, nie traci wartości.

Powiązanie dania z regionem:

W Rakutowie i Sędzinie, dwóch kujawskich wsiach, osolone mięso układało się ciasno i przyciskało drewnianą deską. Szynka z kością przygotowywana jest z okazji Świąt Wielkanocnych, oraz podczas innych wielkich świąt, np. wesel, skąd też wzięła się jej nazwa „Świąteczna szynka kujawska z kością”. Pierwotnie szynkę opiekano w piecu chlebowym, dzisiaj z uwagi na brak takiego pieca, opieka się w piekarniku.

Koło Gospodyń Wiejskich Bronisław, woj. kujawsko-pomorskie